Rasistiska organisationer

I Sverige finns det några rasistiska organisationer, det finns säkert fler än vad vi känner till. Nordiska motståndsrörelsen är ett parti som har gjort sig sedda och hörda genom att demonstrera på öppna gator. Nordiska motståndsrörelsen är ett nazistiskt parti som hyllar de som Hitler gjorde under andra världskriget. Organisationen är även ett politiskt parti i Sverige och organisationen finns i hela norden, ledaren för partiet är däremot från Sverige. Nordiska motståndsrörelsen använder sig ibland utav våld på deras demonstrationer.

Sedan har vi även en organisation som heter alternativ för Sverige, detta är en nationalistisk organisation som även de är ett politiskt parti i Sverige. Alternativ för Sverige har tagit sitt namn ifrån de tyska partiet, Alternativ för Tyskland. Ledaren för detta partiet heter Gustav Kasselstrand.

Om du vill läsa mer om rasism och nazism kan du titta på wikipedias hemsida.

Eftersom att människorna i Sverige har yttrandefrihet får dessa organisationer och politiska partier finnas. De är inte okej att kränka en annan människa på grund av sin hudfärg men det är inte olagligt att tycka och tänka som man vill. Dessa partier går alltså att rösta på i valet som är vart fjärde år i Sverige. Det är också viktigt att tänka på att yttrandefrihet inte betyder att man får bete sig hur som helst eller kränka en annan människa för att denne har en annan hudfärg eller nationalitet än en själv.

Om du har blivit utsatt för rasistiska kränkningar så ska du aldrig tveka på att anmäla det till polisen. Att bli kränkt eller hånad på grund av sin hudfärg eller nationalitet absolut aldrig okej.

Sammanfattning

I Sverige finns det tyvärr några rasistiska och nazistiska organisationer. Nordiska motståndsrörelsen är ett nazistiskt parti som demonstrerar på öppna gator i Sverige, Nordiska motståndsrörelsen är även ett politiskt parti. Alternativ för Sverige är ett nationalistiskt parti som även de går att rösta på i Sverige. Dessa partier får man rösta på eftersom det är yttrandefrihet i Sverige, men det är viktigt att tänka på att yttrandefrihet inte betyder att du får kränka eller på annat sätt håna en människa på grund av dennes hudfärg eller nationalitet. Om du har blivit utsatt för rasistiska saker ska du inte tveka på att anmäla det till polisen.