Rasism frågor och svar

Nu har vi gått igenom vad rasism är för något och du har också fått läsa om några rasistiska och nazistiska organisationer. Här kommer du att få svar på de frågor som du kan tänkas ha när det kommer till rasism.

Frågor och svar

  • Vad är rasism?

Rasism är när någon människa på något sätt kränker en annan människa för att denne har en annan hudfärg eller nationalitet än en själv.

  • Är rasism olagligt?

Både ja och nej, att uttrycka sig eller agera rasistiskt mot en annan människa med annan hudfärg eller nationalitet är olagligt, men det är inte olagligt att ha egna åsikter bara de inte går ut över någon annan.

  • Vad ska jag göra om jag har blivit utsatt för rasistiska saker?

Om du har blivit utsatt för rasistiska saker så ska du genast anmäla händelserna till polisen, det är aldrig okej att bli kränkt för att man har en annan hudfärg eller nationalitet.

  • Vad är skillnaden på rasism och nazism?

Enkelt förklarat så är nazism en grövre form av rasism. Nazister hyllar väldigt ofta de som Hitler gjorde under andra världskriget.

  • Hur länge har rasism funnits?

Rasism har funnits genom alla tider på ett eller annat sätt, men människor började prata mer om just rasism efter andra världskriget.

  • Vad menas med yttrandefrihet?

Yttrandefrihet betyder att du får tycka och tänka vad du vill, men du får aldrig kränka en annan människa.

Om du vill läsa mer frågor och svar om just nazism kan du titta på umos hemsida. Där hittar du en massa information om just rasism och du får också veta vad du kan göra mot rasism.