PolitikPolitik

Andra världskrigetAndra världskriget

Vad är rasism?

De allra flesta människorna i dagens läge har någon gång hört talas om ordet rasism, men vad är rasism för något egentligen? Rasism är tyvärr något som har funnits på ett eller annat sätt i alla tider. Rasism betyder att man gör skillnad på personer beroende på deras hudfärg eller nationalitet. Ett annat ord som är kopplat till rasism är rasist.

Hur vet man att något är rasistiskt?

I dagens läge missbrukar många människor ordet rasism. Men hur vet man då vad som är rasistiskt och inte rasistiskt? Enkelt sagt så är det rasistiskt att på något sätt utrycka till en person med annan hudfärg att det är fel på denne på grund av hudfärgen som denne har. Det är även rasistiskt att, på ett eller annat sätt, kränka en person på grund av dennes nationalitet eller hudfärg. Man ska dock tänka på att alla kränkningar är inte rasistiska. Om en person säger något elakt till någon annan med en annan hudfärg men inte gör det på grund av dennes hudfärg eller nationalitet, då är det inte rasism. I dagens läge tror vissa människor att man är rasist för att någon säger något elakt men inte alls påpekar hudfärg eller nationalitet, så är det inte, man måste alltså skilja på mobbning och rasism.

Om du vill läsa mer om rasism kan du kika på umos hemsida.

Sveriges yttrandefrihet

I Sverige är det fritt att tycka och tänka som man vill, men det betyder inte att det är okej att kränka en annan människa. Det är alltså inte olagligt att vara rasist men det är olagligt att göra rasistiska saker mot en människa med annan hudfärg eller nationalitet. En rasist är alltså en person som kränker andra människor på grund av dennes hudfärg eller nationalitet.

Rasism och Nazism

Många människor tror att rasism och nazism är samma sak, men så är det inte. Enkelt sagt kan man dock säga att nazism är en väldigt mycket grövre form av rasism. Att kränka en person för att den har en annan hudfärg är som sagt rasism, men nazism är till exempel en person som är aktiv i en organisation där man hyllar det som Hitler gjorde under andra världskriget.

Sammanfattning

Rasism är något som har funnits i alla tider men alla människor känner inte riktigt till vad det är. Rasism är när någon, på ett eller annat sätt, kränker en annan människa på grund av dennes hudfärg eller nationalitet. Att vara rasist i Sverige är inte olagligt eftersom vi har yttrandefrihet, men det kan vara olagligt att uttrycka sig rasistiskt och göra rasistiska handlingar. Det är dock viktigt att man skiljer på vad som är rasistiska handlingar och vad som är mobbning.

Rasistiska organisationer

I Sverige finns det några rasistiska organisationer, det finns säkert fler än vad vi känner till. Nordiska motståndsrörelsen är ett parti som har gjort sig sedda och hörda genom att demonstrera på öppna gator. Nordiska motståndsrörelsen är ett nazistiskt parti som hyllar de som Hitler gjorde under andra världskriget. Organisationen är även ett politiskt parti i Sverige och organisationen finns i hela norden, ledaren för partiet är däremot från Sverige. Nordiska motståndsrörelsen använder sig ibland utav våld på deras demonstrationer.

Sedan har vi även en organisation som heter alternativ för Sverige, detta är en nationalistisk organisation som även de är ett politiskt parti i Sverige. Alternativ för Sverige har tagit sitt namn ifrån de tyska partiet, Alternativ för Tyskland. Ledaren för detta partiet heter Gustav Kasselstrand.

Om du vill läsa mer om rasism och nazism kan du titta på wikipedias hemsida.

Eftersom att människorna i Sverige har yttrandefrihet får dessa organisationer och politiska partier finnas. De är inte okej att kränka en annan människa på grund av sin hudfärg men det är inte olagligt att tycka och tänka som man vill. Dessa partier går alltså att rösta på i valet som är vart fjärde år i Sverige. Det är också viktigt att tänka på att yttrandefrihet inte betyder att man får bete sig hur som helst eller kränka en annan människa för att denne har en annan hudfärg eller nationalitet än en själv.

Om du har blivit utsatt för rasistiska kränkningar så ska du aldrig tveka på att anmäla det till polisen. Att bli kränkt eller hånad på grund av sin hudfärg eller nationalitet absolut aldrig okej.

Sammanfattning

I Sverige finns det tyvärr några rasistiska och nazistiska organisationer. Nordiska motståndsrörelsen är ett nazistiskt parti som demonstrerar på öppna gator i Sverige, Nordiska motståndsrörelsen är även ett politiskt parti. Alternativ för Sverige är ett nationalistiskt parti som även de går att rösta på i Sverige. Dessa partier får man rösta på eftersom det är yttrandefrihet i Sverige, men det är viktigt att tänka på att yttrandefrihet inte betyder att du får kränka eller på annat sätt håna en människa på grund av dennes hudfärg eller nationalitet. Om du har blivit utsatt för rasistiska saker ska du inte tveka på att anmäla det till polisen.

Rasism frågor och svar

Nu har vi gått igenom vad rasism är för något och du har också fått läsa om några rasistiska och nazistiska organisationer. Här kommer du att få svar på de frågor som du kan tänkas ha när det kommer till rasism.

Frågor och svar

 • Vad är rasism?

Rasism är när någon människa på något sätt kränker en annan människa för att denne har en annan hudfärg eller nationalitet än en själv.

 • Är rasism olagligt?

Både ja och nej, att uttrycka sig eller agera rasistiskt mot en annan människa med annan hudfärg eller nationalitet är olagligt, men det är inte olagligt att ha egna åsikter bara de inte går ut över någon annan.

 • Vad ska jag göra om jag har blivit utsatt för rasistiska saker?

Om du har blivit utsatt för rasistiska saker så ska du genast anmäla händelserna till polisen, det är aldrig okej att bli kränkt för att man har en annan hudfärg eller nationalitet.

 • Vad är skillnaden på rasism och nazism?

Enkelt förklarat så är nazism en grövre form av rasism. Nazister hyllar väldigt ofta de som Hitler gjorde under andra världskriget.

 • Hur länge har rasism funnits?

Rasism har funnits genom alla tider på ett eller annat sätt, men människor började prata mer om just rasism efter andra världskriget.

 • Vad menas med yttrandefrihet?

Yttrandefrihet betyder att du får tycka och tänka vad du vill, men du får aldrig kränka en annan människa.

Om du vill läsa mer frågor och svar om just nazism kan du titta på umos hemsida. Där hittar du en massa information om just rasism och du får också veta vad du kan göra mot rasism.

Politik i Sverige

I Sverige har vi demokrati, detta betyder att svenska medborgare som fyllt 18 år får vara med och rösta i valet. I Sverige är det val vart fjärde år och då kan du som är 18 år och svensk medborgare rösta.

Om du vill läsa mer om politik och val i Sverige kan du titta på dagens nyheters hemsida, där hittar du en massa artiklar om just politiken i Sverige. Du kan även läsa artiklar om de kommande valet nästa år.

Rösta i Sverige

I Sverige finns det flera olika partier som du kan rösta på. När du ska rösta är det viktigt att du röstar på de partiet som du själv tycker ska styra Sverige. Det är lätt att påverkas av vad andra tycker men försök att bilda dig en egen uppfattning och läs på om de olika partierna. Du kan också välja att rösta blankt. Att rösta blankt betyder att du inte röstar på något parti alls, detta kan vara bra att göra om du inte vet riktigt vilket parti du vill ska styra Sverige, men det är alltid bra att rösta på något parti.

Partier

I Sverige har vi flera olika partier som du kan rösta på. Innan du röstar är det bra att veta vad partierna står för så att du kan bilda dig en egen uppfattning. Här kommer du att få läsa om några svenska partier.

Partier i Sverige

 • Socialdemokraterna

Socialdemokraterna är det parti som leder Sverige just nu. Socialdemokraternas ursprung kommer ifrån socialistiska arbetarrörelsen som är deras främsta gren. Socialdemokraterna har bland annat stått för blandekonomiskt system. Socialdemokraterna vill bland annat att vården ska bli ännu bättre och att du ska få den vård du behöver i tid.

 • Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är ett av de största partierna i Sverige. Sverigedemokraterna beskriver sig själva som ”ett socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn”. I nuläget är det Jimmie Åkesson som är ledare för partiet och har varit det sedan 2005. Sverigedemokraterna står för bland annat ett tryggare samhälle.

 • Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är även de ett stort parti i Sverige. Vänsterpartiet arbetar mycket för att Sverige ska vara ett jämställt land. De har även många bra frågor när det kommer till pension.

Om du vill läsa mer om olika partier i Sverige kan du titta på wikipedias hemsida.

Detta var andra världskriget

Andra världskriget ägde rum under perioden 1 september 1939 till 2 september 1945. Andra världskriget var en väpnad konflikt som startades av Adolf Hitler. Det var många hemska saker som hände under detta krig men de som det har pratats mest om är det som Hitler gjorde mot judarna. Hitler och hans anhängare valde att gasa ihjäl alla judar som de fick tag på, de gasade även ihjäl väldigt många människor med en annan hudfärg än vad de hade. Hitler var en riktig nazist som höll på med väldigt många hemska nazistiska saker. I andra världskriget miste tyvärr mellan 50 och 60 miljoner människor sitt liv varav 13 miljoner miste livet i Förintelsen. Det var många stora men även små konflikter som ägde rum runt om i hela världen, även Sverige var drabbade även om Sverige inte var aktivt med och krigade. Under andra världskriget tjänstgjorde ungefär 100 miljoner människor i militären.

Om du vill läsa mer om vad som hände under andra världskriget kan du titta på världenshistorias hemsida. Där hittar du allt som du behöver veta om andra världskriget.

Sammanfattning

Andra världskriget pågick från 1 september 1939 till 2 september 1945. Andra världskriget var ett väpnat och blodigt krig som pågick över hela världen. De flesta människorna som tänker på andra världskriget tänker på det hemska som Hitler gjorde. Hitler och hans anhängare gasade ihjäl fruktansvärt många judar men även väldigt många människor som hade annan hudfärg än vad Hitler och hans anhängare hade.

Frågor och svar andra världskriget

Nu har du fått läsa lite om andra världskriget och du har säkert en massa frågor. Här kommer du att få svar på de frågor som du kanske har.

Frågor och svar

 • När var andra världskriget?

Andra världskriget ägde rum mellan 1939 till 1945.

 • Vem var Hitler?

Hitler var en extrem nazist som både uttryckte sig och agerade nazistiskt.

 • Var de som Hitler gjorde okej?

Nej det var inte okej någonstans, speciellt inte i dagens läge.

 • Hur många människor dog under andra världskriget?

Under andra världskriget miste tyvärr väldigt många livet. Mellan 50 till 60 miljoner människor minste sitt liv. Ungefär 13 miljoner av dessa människor dog i Förintelsen.

 • Var Sverige aktivt i kriget?

Även Sverige var drabbat i andra världskriget men Sverige var dock inte lika aktiva i kriget som resten av världen.

 • Vilka länder var drabbade av kriget?

Alla länder i hela världen var drabbade av andra världskriget. Ett av de länder som var mest aktivt i kriget var Tyskland där Hitler var ledare.

Om du vill lära dig mer om andra världskriget så kan du titta på wikipedias hemsida, där hittar du en massa information.

Här kan du kontakta oss om du har frågor om rasism.

sverigemotrasism.nu – allt du behöver veta om rasismsverigemotrasism.nu – allt du behöver veta om rasism