I Sverige har vi flera olika partier som du kan rösta på. Innan du röstar är det bra att veta vad partierna står för så att du kan bilda dig en egen uppfattning. Här kommer du att få läsa om några svenska partier.

Partier i Sverige

  • Socialdemokraterna

Socialdemokraterna är det parti som leder Sverige just nu. Socialdemokraternas ursprung kommer ifrån socialistiska arbetarrörelsen som är deras främsta gren. Socialdemokraterna har bland annat stått för blandekonomiskt system. Socialdemokraterna vill bland annat att vården ska bli ännu bättre och att du ska få den vård du behöver i tid.

  • Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är ett av de största partierna i Sverige. Sverigedemokraterna beskriver sig själva som ”ett socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn”. I nuläget är det Jimmie Åkesson som är ledare för partiet och har varit det sedan 2005. Sverigedemokraterna står för bland annat ett tryggare samhälle.

  • Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är även de ett stort parti i Sverige. Vänsterpartiet arbetar mycket för att Sverige ska vara ett jämställt land. De har även många bra frågor när det kommer till pension.

Om du vill läsa mer om olika partier i Sverige kan du titta på wikipedias hemsida.