Sverigedemokraternas intåg i riksdagen

Vissa säger att Sverigedemokraterna inte är ett rasistiskt parti, ett enfrågeparti som står för främlingsfientlighet. Att de står för att värna om svenska invånare och om landet, men partiet har en väldigt uppenbar historia och det var inte för så länge sedan som man ”förfinade” Sverigedemokraterna.

Sedan 2005 är Jimmie Åkesson partiledare. Partiet bildades 1988 och grundarna för Sverigedemokraterna kom från renodlade nationalistiska och rasistiska partier. Personerna som stod bakom partiet kom från Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt. Det är klart och tydligt att man har rötterna från rasistiska partier vilket inte går att sopa under mattan. 2011 ändrade man sin ideologiska beskrivning av partiet där man beskrev sig som ett socialkonservativt parti med nationalistiskt grundsyn. Från 2006 ökade man lavinartat och i valet 2010 gick man över 4 procentspärren och kom in i Riksdagen. 2006 hade man 2.93 procent i valet och 2010 fick man hela 5,7 procent med 20 av 349 mandat. Det blev ett val som kommer att gå till historien på många sätt. Dels för att det var en sådan ökning för Sverigedemokraterna samt att alla andra partier vägrade att samarbeta med dem om de skulle få förfrågan. Direkt efter valresultatet hade kommit ut 2010 så åkte partiledare in till en tv-debatt och Jimmie Åkesson var en av de första på plats. Vänsterpartiet fick ett dåligt resultat och partiledaren Lars Ohly skulle komma till tv-programmet för att kommentera det. I ögonblicket som han anländer så frågar Ohly om Åkesson också sitter i sminket för att sätta sig i soffan och då vänder han på klacken. Han vill absolut inte sitta tillsammans med partiledaren för Sverigedemokraterna. Händelsen fångades av kamera och ligger ute på Youtube. Här

 

Det såg ljust ut för alla inblandade i partiet när Jimmie och resten tågade in i riksdagen men ganska snart började granskningarna och skandalerna. Det går inte att gömma sina skelett i garderoben när man blir en offentlig person. Allt som finns kommer att flyta upp till ytan förr eller senare, så är det. Mer om skandalerna inom Sverigedemokraterna på en annan sida.

Valet 2014 gick också oroväckande bra för Sverigedemokraterna då de blev det tredje största partiet i Sverige. Socialdemokraterna vann och tog över styret efter Moderaterna, de fick 31,01 % respektive 23,33 % av rösterna. Sverigedemokraterna gick hem med hela 12,86 % av svenska folkets röster. Man har praktiskt taget fått 200 % fler röster sedan 2006.

Företrädare idag i Sveriges Riksdag, de som representerar Sverigedemokraternas väljare är:

Jimmie Åkesson – Partiledare

Mattias Karlsson – Gruppledare

Per Ramhorn – Vice Gruppledare

Richard Jomshof – Partisekreterare

Plus alla ledamöter som sitter med i Riksdagen.

Det är nästan aldrig tyst om Sverigedemokraterna i media och det är bra. Det ska vara press på ett sådant parti som tycker att det är skillnad på människors värde i samhället. Debatten måste pågå och inte tystas ner, även andra partier måste ta debatten med Sverigedemokraterna. I början fick de nästan husera på lite själva och mötte sällan på partiledare som ville ställa upp i debatt med Jimmie och övriga partiet.