Rasism och förtryck i media

Den fångas ibland på bild eller film. Att den kommer ut och syns är bra då fler blir medvetna om att den verkligen existerar och att människor förtrycks i dagens samhälle. Det kan vara svårt att se för många.

OBS! Vi varnar att följande videoklipp kan innehålla starka scener. Vi visar dem för att fler ska få upp ögonen för vad som pågår i dagens samhälle samt i utbildningssyfte. Historiska klipp och bilder kan också förekomma.

Det viktigaste som vi inte får glömma bort är förintelsen av miljoner judar som utfördes under Adolf Hitlers styre under hela 12 år, 12 år av förföljelse och skräck. Här är en nerkortad dokumentär om förintelsen. Det finns längre dokumentärer för de som vill se.

Förintelsen dokumentär – 12 min

Sverigedemokraternas bästa uttalade – 4 min

Här ett fyra minuter med några av Sverigedemokraternas bästa grodor under årens lopp, några värre än de andra.

Rasismens historia – 9 min

En enkel informationsfilm om rasismens historia från 1800-talet. Här pratar man om kolonialism och rasism och hur dessa två hänger ihop.

Svarta vs Vita – Ett socialt experiment i England – 5 min

Hur reagerar människor på rasism i sin omgivning när det blir så uppenbart? Här ser vi ett par killar som testar detta i England på lite olika platser. Bland annat på en pub och hos en frisörsalong. Experimentet går ut på att testa hur människor reagerar när både vita och svarta blir förtryckta. Hur tror du det går?

Sydafrika och Apartheid – 2 min

I Sydafrika blev de svarta förtryckta under en lång tid med Apartheidreglerna och det är inte många unga som vet om detta idag. När Nelson Mandela släpptes ur fängelse och blev Sydafrikas första svarta president så tog skräckväldet slut. Men det blev många svarta som föll offer för hatet, inte minst vid massakern i Sharpville som vi har skrivit om tidigare. Klippet vi visar är bara 2 min långt men det förklarar alla år av förtryck på ett bra sätt. Mer dokumentärer finns på Youtube för de som vill lära sig mer om Apartheid.

Rosa Parks på bussen – 3 min

Rosa Parks stod upp för de svarta i USA och då när samhället var segregerat så fick inte svarta sitta bredvid vita när man åkte buss. Var platserna tomma var det ok men kom vita in i bussen så fick de förtur. 1955 åkte hon bussen och blev tillsagd att lämna plats för vita som det var bestämt, men Rosa Parks vägrade göra det. Hon ansåg att de svarta hade lika mycket rätt till det som de vita. Denna aktion ledde till att USA ändrade sin inställning mot att segregera svarta och vita på bussarna.
Klippet är kanske inte det bästa men ni får en bra beskrivning i hur det gick till den dagen Risa Parks vägrade att ställa sig upp och lämna sin sittplats i bussen.

Genom utbildning och att sprida information så kan vi få den yngre generationen att förstå vad som hände. För att förhindra att det händer igen i framtiden.