Musiker mot rasism

Att stå upp mot förtryck och rasism är mycket viktigt och är man en offentlig person så kan man sätta exempel. Musiker har anordnat en gala, eller en musikkonsert om man får kalla det för det i Pustervik. Promoe från Loopstroop Rockers verkar vara en av frontfigurerna för projektet och i GP berättar han att det är en stor makt man slåss emot. Han påpekar också att rasism finns till och med i Sveriges Riksdag idag. Musiker mot rasism kommer att äga rum på samma dag som den internationella dagen för rasism infaller.

Den 21 mars är den internationella dagen mot rasism och förtryck och då ställer också musikerna sig på scenen i Pustervik för att tillsammans försöka göra skillnad. Den internationella dagen mot rasism är en FN-dag som inrättades till följd av massakern på demonstranter i Sharpville i Sydafrika den 21 mars 1960. Sharpvillemassakern 1960 skedde när 5000 demonstranter tog sig ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot de nya apartheidlagarna, en passlag som krävde att alla svarta sydafrikaner var tvungen att bära pass. Demonstrationen uppstod för att det var diskriminerande mot de svarta och på den dagen gick alla ut utan att bära pass, vilket var olagligt och polis tillkallades för att gripa människorna. Dock så var det få poliser på plats, ungefär 20 stycken kom till demonstrationen där över 5000 människor fanns. Vid ett tillfälle började demonstranterna att kasta sten på poliserna och då kände de sig trängda och började skjuta in i folkmassan. 69 människor miste livet, av det 10 barn och 8 kvinnor. Över 180 människor skadades dessutom när poliserna öppnade eld.

Detta är avledningen varför den 21 mars är vald till att vara den internationella dagen mot rasism, och att Musiker mot rasism spelar i Pustervik.

Artisterna som spelar är:

 • World Wide Orchestra
 • Partiet
 • Jennie Abrahamson
 • Vindstyrka 12
 • Easy October
 • Besserbitch
 • Allyawan
 • The Moniker och Johnnys Revolution
 • Louisa Lyne och Di Yiddishe Kapelye
 • Revolution Poetry
 • Loop Troop Rockers
 • Johan Lööw och Impulserna

Musik är ett bra verktyg för att inspirera människor där musiken uttrycker känslor och förhoppningsvis leder till förändring. Hittills har projektet med Musiker mot rasism pågått i tre år och det har lett till att det har blivit flera lokala föreningar som jobbar mot rasism. Idag finns det avdelningar i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Musiken kan leda till förändring och det är bra att flera tar upp kampen mot rasism på detta sätt. Promoe från Loop Troop Rockers har ofta varit med i liknande sammanhang och han är inte rädd för att säga ifrån. Han har bland annat varit med och skrivit låten ”Ge oss Sverige tillbaka” från 2009. Det var då som Sverigedemokraterna gick till val i EU med just samma slogan, ”Ge oss Sverige tillbaka”. Det musikstycket kan man även lyssna på via Youtube.

Musikvideon till ”Ge oss Sverige tillbaka”

Det är Promoe och Timbuktu som sjunger i låten. Det är tydligt att budskapet riktar sig mot det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna som huserar i Sveriges Riksdag.