Historien bakom Adam Tensta och Louise Andersson Bodin

      Kommentarer inaktiverade för Historien bakom Adam Tensta och Louise Andersson Bodin

Adam Tenstas protest i TV4 och debattartikel där han anklagade TV4-gruppen för att medvetet plocka in personer som står för rasistiska åsikter exploderade i media och på internet. Men först ska vi kanske förklara vilka dessa två personer är innan vi berättar om själva händelsen.

Adam Tensta är en svensk profil inom rapmusiken och slog igenom med sin låt ”My Cool” 2007. Efter det har han släppt flera listettor ensam eller tillsammans med andra artister. Louise Andersson Bodin slog igenom på Youtube där hon blev känd för en träningsvideo som hon hade spelat in. I videon pratar hon om hur man ska träna olika kroppsdelar. Videon spreds viralt på Facebook och andra sociala medier och anledningen varför många tyckte om den var för att Louise pratar med en väldigt bred värmländsk dialekt. Videon som hon slog igenom heter #Träningstips och kan ses här.

Debattartikeln

Den 15 juli skrev Adam en debattartikel i Aftonbladet där han anser att TV4 normaliserar rasism i och med att bjuda in gäster som utrycker sig rasistiskt. Han tar upp exemplet där Louise blir inbjuden till Nyhetsmorgon i kanalen för att ge träningstips till programledarna samt tittarna. Anledningen varför han är kritisk till kanalens val är för att Louise hade ett videoklipp på sin Youtubekanal som var döpt till ”Negerbög” där hon bland annat berättade att ”neger” var ett folkslag och att man ska få använda det ordet, annars är man rasism. Debattartikeln är till huvudsak riktad till att belysa Louise och hennes framträdande i tv-rutan. Eller det var mest riktat till TV4-gruppen där Adam krävde en ursäkt för allt de hade gjort.

Adam lämnade studion i protest

Adam blev kort efter debattartikeln inbjuden till TV4 och Nyhetsmorgon för att promota sin nya skiva som han skulle släppa. Men i stället för att prata om den så berättade han för programledarna att han ville prata om debattartikeln och ställa ett par frågor till de ansvariga på TV4. Nu ville dock inte programledarna ta upp detta och de försökte att avstyra Adams frågor. Men när Adam märker att han inte få prata om det så lämnar han Nyhetsmorgon i protest, han reser sig upp och går iväg helt enkelt och säger ”Lycka till med sändningen”.

Louise Andersson Bodins ursäkt

Efter att detta blossade upp så gick Louise ut med flera ursäkter i flera olika medier. På Facebook, i tv, tidningar osv. Klippet som Adam syftar på verkar var borttaget och i media så ber hon om ursäkt. Hon menar att hon inte visste att ordet var så laddat och förknippat med rasism. Dessutom säger hon att hon bar utbildat sig samt förstått vad det innebär när man uttrycker sig så.

Louise blir utesluten från planerat tv-program i TV4

Louise var planerad att medverka i en ny programserie i TV4 men efter all mediauppståndelse så väljer TV4 att inte ta med henne i programmet. På grund av säkerhetsrisken samt att programmet kommer att få fel fokus om hon är med säger Pelle Porseryd, exekutiv producent på TV4.